Rafine şeker tatlı krizlerini anında giderebilir, ancak düzenli olarak tüketilirse vücutta önemli değişikliklere neden olabilir.
Bu değişikliklerden biri, insülin direncini arttırması ve günlük kalori alımına dikkat edilmezse kilo alımına neden olmasıdır.
Öte yandan kimyasal bileşiklerden elde edilen yapay tatlandırıcıların tatlılığı beynin tat algısını değiştirerek oluşur. TÜBİTAK tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, yapay tatlandırıcılarda bulunan kimyasal bileşikler iştahı bozuyor. Peki tatlı krizinden kurtulmanın ve doğal lezzetlerin tadını çıkarmanın bir yolu var mı? Tabii ki var: Keçiboynuzu özü!"
Harnup özü olarak da bilinen keçiboynuzu özü, keçiboynuzu meyvelerinin hijyenik suda bekletilmesi ve preslenmesi ile elde edilir. Doğal olarak tatlı olan keçiboynuzu pek çok tarifte rafine şeker yerine kullanılmaktadır. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezinden farklı olarak ısıl işlem görmeden elde edilir. Bu nedenle keçiboynuzunda bulunan faydalı bileşikler büyük oranda korunur.
Keçiboynuzu özü tüketilmeden önce pişirmeye ihtiyaç duymaz. Bu nedenle kullanımı oldukça pratiktir. Ara öğünlerde sağlıklı bir alternatif olarak keçiboynuzu özünü süt veya yoğurt ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Güne enerjik başlamak için kahvaltıda da tüketebilirsiniz.
Keçiboynuzu özünün, keçiboynuzu meyvesinin zengin içeriğinden dolayı sağlığa birçok faydası vardır. Keçiboynuzu özlerinin soğuk preslenmesiyle elde edilen bu yoğun sıvı, keçiboynuzunda bulunan bileşiklerin daha konsantre bir şekilde alınmasını sağlar.
Global sağlık portalı WebMD'de yayınlanan bir makaleye göre keçiboynuzu, kan şekeri ve insülin seviyelerini ideal dengede tutmaya yardımcı olabilir. Aynı kaynağa göre keçiboynuzu özü kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerini de dengeleyebilir.
Keçiboynuzu özü, tanen içeriği ile de bilinir. Tanenler, bitkisel gıdalarda bulunan polifenollerdir. Vücutta antioksidan görevi gören tanenler, hücreleri oksidatif stresten korumaya yardımcı olur.
Doğal şeker ve lif içeriği yüksek olan harnup özü sindirim sistemini düzenler ve sindirime yardımcı olur.
Pekmez ve öz gibi gıdaların kan yapıp yapmadığı her zaman sorulur. Keçiboynuzu özü de bir istisna değildir. Kan hücreleri, kemik iliği ve dalakta üretilir. Demir minerali kan yapısının bir parçasıdır ve kan hücrelerinin oksijen ve besinleri taşıma kabiliyetinde önemli bir rol oynar.
Global sağlık portalı WebMD'de yayınlanan bir makaleye göre, yüksek demir içeriği nedeniyle keçiboynuzu kan oluşumunu destekleyebilir. Bu nedenle keçiboynuzu özü, kan oluşumunu destekleme yeteneği nedeniyle faydalı olarak kabul edilebilir.
Keçiboynuzu özü, kahvaltılarda pekmez yerine tercih edilerek güne zinde bir başlangıç yapılabilir. Tahin ile karıştırıldığında ise enfes bir lezzet ortaya çıkarır. Bu karışım ara öğünlerde ya da gece gelen tatlı krizlerini bastırmak için de kullanılabilir.
Keçiboynuzu özünün tadının çikolataya benzemesi, onu tahinle nasıl tüketeceğiniz konusunda önemli bir avantajdır. Tabii ki çikolatadan daha doğal bileşiklerle! Keçiboynuzu özünü su ile seyrelterek içebileceğiniz gibi yoğurt veya tahine de ekleyebilirsiniz.
Katkı maddesi, koruyucu ve rafine şeker içermeyen, Akdeniz ormanlarından elde edilen organik keçiboynuzu meyveleri ile üretilen Atışeri Mersin Organik Keçiboynuzu Özü ile tatlı krizlerinizi çok sağlıklı bir şekilde yatıştırabilirsiniz. Hemen deneyin!